Prezentarea comunităţii

Orasul Murgeni este o comunitate situata  in sud-estul judeţul Vaslui, reguinea de dezvoltare Nord EST -Moldova,

Murgeni a fost declarat oraş în decembrie 2003.   Este o comunitate format din 6 sate plus oraşul Murgeni după cum urmeză: Floreni, Raiu, Cârja, Lăţesti, Sărăţeni, Schineni, oraşul Murgeni.

Suprafaţa totală a comunităţii este de: 135,19km².

 

Scurt Istoric

Primele însemnări scrise despre Murgeni ca fiind o comunitate de oameni liberi (răzeşi) apar în timpul domniei lui Alexandru cel Bun (1400-1432) şi se adaugă în timpul lui Ştefan cel Mare (1457-1504), timp în care satul se documentează şi arheologic. În teritoriul Murgeni erau atestate următoarele sate: Murgeni, Bujorani, Hănăşeni, Ştiubei, Lungeni, Ilişoaia sau Cercaşa.

Viaţa satului se continuă din vechime - arheologic şi scris până în anul 1844, dată la care ia fiinţă „târgul” Murgeni, satul vechi fiind desfiinţat. Acest sat se întindea de la pârâul Elan, în vest, până la mijlocul dealului la est, de o parte şi de alta a pârâului Oiţa. După urmele arheologice satul vechi era destul de întins şi populat. Apariţia unor proprietari cu numele de „Murgu” în documentele din sec. XV-XVI, a determinat pe Gh. Ghibănescu să considere că denumirea satului Murgeni ar veni de la Murgu, Murgeşti. Observaţia atentă asupra documentelor de arhivă pare să infirme această presupunere.

Prima menţiune a satului Murgeni apare într-un document dat din Suceava de Ştefan cel Mare la 28 august 1466 în care nu apare nici un nume de Murgu. Abia peste 34 de ani, într-un document dat tot de Ştefan cel Mare din 5 aprilie 1500, fraţii Murgu, Dragoş şi Toader, apar în calitate de cumpărători a unei părţi din Murgeni. Rezultă cu certitudine că numele satului Murgeni este cu mult mai vechi şi nu poate fi legat de numele fraţilor Murgu care apar atât de târziu în viaţa satului şi pe care îi găsim cu proprietăţi pe Telejna-Vaslui. Din descoperirile arheologice observăm că a fost o continuă locuire în aceste locuri din cele mai vechi timpuri, aşadar această comunitate avea un nume, care s-a transmis până la noi sub denumirea de Murgeni.